Utusan: Berpecah? Forteen Buka Mulut

By 13/05/2012October 1st, 2015Bahasa Melayu

SATU ketika dahulu, kumpulan Forteen sama seperti kumpulan lain yang mahu naik dalam bidang seni, pernah menerima pandangan serong daripada mereka yang skeptikal dengan kumpulan baru.

Bukan apa, umpama satu badi, kalau ada saja kumpulan baru yang mahu menyertai bidang ini, mereka biasanya dianggap tidak mampu pergi jauh.

Lebih-lebih lagi apabila sudah banyak contoh di depan mata yang menyaksikan bagaimana satu persatu kumpulan anak muda terpaksa `bungkus’ dek kerana sukar meraih tempat di dalam industri.

Namun, selepas setahun bergelar anak seni, segala tanggapan negatif itu berjaya diatasi oleh Forteen, sekali gus membuktikan bahawa mereka bukanlah sebuah kumpulan picisan.

Dianggotai oleh Ariz, 23, One, 23, Ameerais, 22, dan Izzue Islam, 22, Forteen kini berada di puncak populariti apabila single berjudul Berdua Bersatu mendapat tempat di hati peminat.

Kejayaan itu juga membuktikan bahawa hadirnya mereka ke dalam industri muzik tanah air tidak cuma berlandaskan rupa `jambu’ semata-mata malah kemampuan vokal yang hebat.

Menyentuh mengenai populariti, Ariz yang mewakili kumpulan berkenaan menyifatkan Forteen bernasib baik kerana mereka benar-benar mempunyai bakat.

“Kami bersyukur kerana dipertemukan sebagai sebuah kumpulan yang kesemua anggotanya punya kelebihan vokal masing-masing.

“Ada yang menganggap Forteen di Malaysia bagai satu fenomena.Mungkin juga disebabkan generasi sekarang sudah terbuka menerima penyanyi berkumpulan seperti era 90-an,” katanya.

Elak bikin masalah

Bercerita lanjut mengenai dilema sesebuah kumpulan yang jarang sekali mampu bertahan lama dengan keanggotaan yang sama, Forteen ada pandangan tersendiri.

Sambung Ariz lagi, Forteen bagi keempat-empat mereka cukup istimewa kerana masing-masing menganggap hubungan mereka akrab seperti adik-beradik.

Maka, apabila bercakap mengenai perpecahan, mereka sebenarnya bimbang sekiranya perkara itu benar-benar berlaku meski mengaku terbuka menerima ketentuan takdir.

“Kami pernah berbincang mengenai hal ini, andai kata satu hari nanti kami berpecah, kami akan terima. Mungkin masa tu, ada yang mahu tampil solo, tumpu pada lakonan dan melebarkan sayap ke cabang lain. Itu hak masing-masing.

“Kalau masa tu Forteen dah tiada pun, kami akan tetap terus berkawan dan yakin satu hari nanti akan muncul bersama. Walau apa pun, kami berani kata perkara itu tak akan berlaku walaupun bukan pada waktu ini,” katanya tersenyum.

Dalam pada itu, kata Ariz, untuk menjaga imej Forteen, keempat-empat mereka sedaya-upaya mengelak daripada menimbulkan masalah.Paling menjadi keutamaan adalah soal disiplin.

“Kami faham, dalam banyak-banyak masalah yang ditimbulkan dalam sesebuah kumpulan ialah soal disiplin selain masalah komunikasi.

“Sebab itu, kami jaga disiplin kami agar Forteen kekal dengan imej bersih.

“Selain tu, kalau nak tahu kami juga jarang bergaduh.Kalau ada masalah, seboleh-bolehnya kami selesaikan secepat mungkin.Setakat ni, Alhamdulillah, kami berempat memang sekepala,” katanya.

Kekal konsep

Empat anak muda ini sebenarnya tidak dapat menolak bahawa lagu Berdua Bersatu sebenarnya mempunyai aura yang hebat. Masakan tidak, lagu itulah yang membantu memacu nama mereka sehingga ke kemuncak kini.

Lagu ciptaan komposer Edry Abdul Halim itu memang berhantu.Kerana itu, apabila Forteen mahu muncul dengan single kedua, mereka ternyata perlu berhati-hati.

Bukan apa, kebimbangan mereka cuma satu. Kalau beralih konsep, mungkin aura Forteen itu sendiri akan lenyap.

“Perancangan untuk buat single kedua sudah ada.Malah, kami juga sudah ada beberapa material lagu yang diberikan oleh Edry.Namun, setakat ini, keputusan masih belum dibuat untuk menentukan lagu mana dipilih sebagai single kedua.

“Macam yang dibincangkan bersama Edry, kalau boleh kami tak mahu lari dari konsep Forteen yang sekarang ini,” katanya.

Selain itu, menurut Ariz, mereka juga ada sebab mengapa dilihat begitu lambat untuk tampil dengan buah tangan baru.

“Dah ramai yang tanya kenapa Forteen belum ada single baru sebab ada yang dah bosan dengan Berdua Bersatu.

“Bagi kami, apa yang penting adalah kualiti.Kalau terburu-buru hasilkan lagu, nanti tak betul-betul puas hati, timbul masalah pula di kemudian hari.

“Kami nak elak benda-benda macam ni. Jadi tunggulah bila kami dah bersedia dengan single baru kami akan umum tak lama lagi,” katanya.